Ontstaan
Klimop ontstond in 2021 bij een groep Winterswijkers op zoek naar nieuwe vormen van betekenis geven aan het leven van alledag. Uit hun onderzoek en eigen ervaring kwam de behoefte aan het creëren van vormen van veilige ontmoetingen van mens tot mens en om duurzaam te leven in relatie met planeet Aarde.
Pioniersplek Klimop is een initiatief vanuit het christelijk geloof en vindt haar diepere betekenis in de aandacht en liefde voor mens en natuur, voor al wat leeft en wat ons is gegeven. Voor het kernteam is dat het geloof in de Eeuwige die alles gemaakt heeft en de mens zijn/haar talenten heeft gegeven om gebruikt te worden. Voor de bezoeker of vrijwilliger bij Klimop kan dat een andere bron van betekenis is. En dat kan en mag, zonder elkaar te hoeven te overtuigen.
Betekenis van de klimop
De plant klimop staat al eeuwenlang symbool voor vriend en trouw. Door haar groene kleur in zomer en winter heeft het daarnaast de betekenis van ‘eeuwig leven’ meegekregen.
De klimop is een plant die omhoog groeit. De takken woekeren door elkaar, grijpen organisch in elkaar en vormen samen een muur van groen.
Klimop is een plek van samen: elk takje groen doet ertoe om samen een bloeiende muur te vormen van eeuwig groen, vriendschap en trouw. Je mag uitgroeien door ervaringen en verhalen te delen of samen iets te doen. Vanuit die veiligheid tussen mensen is er plaats voor groei naar boven en versteviging van de bodem van je eigen leven.
Rustplaats
Bij Klimop hoef je even niks, mag je jezelf zijn. Pak een boek uit de boekenkast, neem plaats in de stiltehoek. Ook de omsloten binnentuin geeft je rust en ruimte in je hoofd.
Broedplaats
Door in contact te zijn met anderen, ontstaan nieuwe ideeën. De tijd, ruimte en de mensen om je heen werken mee in het ontstaan van creativiteit. Klimop is regelmatig die broedplaats waaruit van alles omhoog borrelt.
Pleisterplaats
Het doodlopende straatje, de tuin achter de poort, de gezellige keuken met krantentafel: het maakt Klimop tot een plek om aan te komen en te zijn. Een pleisterplaats waar een ieder welkom is.
Leergemeenschap Pionieren
Klimop is onderdeel van de landelijke Leergemeenschap Pionieren die is ontstaan vanuit de zoektocht om op een andere manier om te gaan met zingeving en christelijk geloof, buiten de muren en structuren van wat kerk is.
Locatie
Klimop heeft daarvoor een locatie gevonden in de Scholtenenk, een oud schoolgebouw met een grote buitenruimte waar moestuinen en bloemenperken zijn. Vrijwilligers bewerken de grond om deze vruchtbaar te maken. Van de oogst eten we en delen we uit. In het huis van Klimop is ruimte voor een open gesprek onder het genot van een kopje koffie, het doen van spellen en maken van muziek en kunst. Regelmatig zijn er workshops, evenementen en zinzoekersavonden om de ziel en de geest bij te slijpen of om kennis op te doen over een duurzaam leven op onze planeet.